Lekkere receptjes !

Lekkere receptjes !


Voor kerstavond heb ik dit zeer makkelijk en erg lekker dessert gemaakt !





Carpaccio van ananas met oosterse kruiden en kokos


Ingrediënten voor 8 personen:
- 1 ananas
- 30 cl suikerstroop -> 380g suiker met 260g water aan de kook brengen tot suiker volledig is opgelost.
- 25 cl zoete witte wijn
- 5g steranijs (niet gemalen !)
- 1 vanillestok
- 1 kaneelstok
- sap van 1 sinaasappel
- sap van 1 limoen

Voor de afwerking:
- rode besjes
- roze peperbolletjes
- munt
- kokos 
- vanille ijs 

Bereiding:

-Schil de ananas en snijd hem met de machine in zeer fijne schijven.
-Leg de ananasschijven in een schotel.
-Breng de stroop, de wijn, de kruiden en de aromaten aan de kook.
-Giet de kokende vloeistof over de ananas en dek af met plastic folie.
-Laat 24 uur marineren in de koelkast.

Leg de ananasop het bord en nappeer met enkele lepels marinade.
Werk af met rode bessen, roze peper en wat munt.
Helemaal bovenaan een bolletje ijs en wat geraspte kokos...

Dit heb je nodig !

 









Zo moet het 24 u marineren











SMAKELIJK !

Vrijdag staat dit op het menu dus foto's volgen !_________________________________________________________

Ik weet dat het nog niet de tijd is voor aardbeien maar had hier net een zomerse kriebel :-)
Zeker onthouden voor deze zomer !

Gewokte aardbeien

Ingrediënten voor 4 personen

1 bakje aardbeien
1 eetlepel fijngesneden basilicum
1 eetlepel fijngesneden koriander
1 eetlepel fijngesneden pepermunt
1 eetlepel fijne suiker
klontje boter
8 eetlepel balsamicoazijn

Bereidingswijze:

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes.
Snijd ze in 2 of 4, naargelang de grootte van de vruchten.
Verwarm de boter in de wok en doe er de aardbeien in
Schud even en voeg de suiker toe.
Blus met balsamicoazijn. Doe er op het laatst de verse kruiden bij.
Dien eventueel op met een bolletje vanille ijs en versier met een koekje.


_________________________________________________________

Op vraag van ....

Garnalen dip met zure room 


- doosje garnalen ( 200g)
- potje zure room (200g)
- 4 lepels mayonaise
- 2 lepels coctailsaus
- 1/2 gele paprika
- 1 tomaat
- lente uitjes (+/- 3)
- bieslook
- peper / zout
- dorito's natuur


Bereiding:


-Meng de zure room met de mayonaise en kruid met peper en zout.
-Strijk dit open in een ondiepe schaal ( +/- halve cm)
-Hierop doe je een dun laagje coctailsaus. ( niet alles moet bedekt zijn !! )
-Snij de paprika, tomaat en lente ui fijn. ( kleine blokjes) en strooi ze over de coctailsaus.
-Strooi nu de garnalen erop uit en werk af met wat bieslook


Zet de schaal op tafel samen met dorito's ( natuur )
Dippen maar !!

Foto's volgen zaterdag :-)
_______________________________________________
Ossobuco:
  • 4 kalfsschenkels (3 à 4 cm dik)
  • 3 wortels
  • 5 tomaten
  • 4 selderstengels
  • 2 dikke uien
  • 1 l tomatenpulp of passata
  • 1 teentje look
  • 2 dl witte wijn
  • 1 scheutje olijfolie
  • bloem
  • verse tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • peper
  • zout
gremolata ( Is hier echt zeer lekker bij !! )
  • citroen (bij voorkeur biologisch)
  • teentje look
  • peterselie
Bereiding:
  • Snij elke schenkel in aan de rand. Dat zal verhinderen dat de lapjes vlees opkrullen tijdens het bakken
  • Kruid het vlees aan beide zijden met peper van de molen en een snuifje zout
  • Schep wat bloem in een schaal en wentel er de schenkels even door. Tik alle overtollige bloem van het vlees, want je hebt maar een dun laagje bloem nodig.
  • Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een scheut olijfolie in.
  • Bak de schenkels aan beide zijden goudbruin in de hete olijfolie. Doe dat kort en krachtig. Het vlees hoeft binnenin nog niet gaar te zijn.
  • Haal de pot van het vuur en neem het vlees uit de pan. Zet het bord met vlees even aan de kant. 
  • Neem even de tijd om alle groenten zorgvuldig te snijden. Hoe kleiner je ze snijdt, hoe beter en verfijnder het resultaat wordt. 
  • Pel de uien en snipper ze in hele fijne stukjes. 
  • Plet de look tot pulp.
  • Verwijder de bladeren van de selderstengels en snij de stengels in ultrafijne stukjes. (brunoise). 
  • Schil de wortels en snij ook deze in piepkleine blokjes. 
  • Zet de pot (met braadvet) waarin je het vlees hebt gekleurd op een zacht vuur en stoof er de groentjes in. Roer regelmatig. 
  • Leg na enkele minuten het vlees op de gestoofde groenten. Giet ook de braadsappen mee in de pot. 
  • Schenk er vervolgens de witte wijn bij. (Wie niet van wijn houdt, kan ook blanke kalfsfond gebruiken, of kippenbouillon.)
  • Maak een kruidentuiltje of bouquet garni van de laurierblaadjes, de peterseliestengels en de tijm. Voeg het toe aan de stoofpot.
  • Giet nu de tomatenpulp of passata erbij en laat de schotel 2 tot 3 uur pruttelen op een zacht vuurtje. 
  • Een klein half uurtje voor je serveert, zet je een ruime pot water op het vuur, om de pasta te koken. 
  • Breng het water aan de kook, en gebruik dit eerst om de tomaten te ontvellen. Snij een kruisje in de top van elke tomaat. Dompel de tomaten 12 tot 15 tellen lang onder in het hete water. Spoel ze onmiddellijk onder koud stromend water. Nu kan je heel eenvoudig de schil verwijderen. Deze techniek heet emonderen.
  • Verdeel elke tomaat in vier, verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg de stukjes tomaat toe aan de pruttelende ossobuco.
Gremolata:
  • Pel de look en plet ze tot pulp.
  • Rasp daarover een deel van de schil van de citroen. Let op: Rasp enkel het gele deel van de schil. 
  • Hak een stevige portie peterselie fijn en meng het kruid met de citroenzestes en de look. 
  • Proef of alle smaken in balans zijn. 
  • Proef de ossobuco en kruid deze naar smaak met wat peper van de molen en wat zout. 
  • Serveer elke gast een kalfsschenkel met een flinke schep van de groentesaus. Doe er een portie spaghetti bij en druppel daar een beetje fijne olijfolie over. Strooi tenslotte wat gremolata over elk bord.
DANK U JEROEN ;-) !

________________________________________________________


Glaasje met gerookte forel, appel & zure room ( apero )

Wat heb je nodig ? (+/- 4 personen )
- 1 zakje rucola
- 2 gerookte forels  ( 1pakje)
- 4 eetlepels zure room
- 1 Granny Smith
- 1 eetlepel pijnboompitten
- olijfolie / peper / zout

Bereiding:
- Spoel de rucola en snij fijn.
- Snij de gerookte forel in blokjes.
- Spoel de appel en snij in blokjes
- Meng de rucola, appel, pijnboompitten en de gerookte forel onder elkaar. 
  Kruid dit alles met peper, zout en wat olijfolie.  
- Serveer in glaasjes en werk af met een toefje zure room.

Zeer fris en lekker hapje !
Alles kan je op voorhand klaarzetten behalve de appel die snij ik pas op het laatste.
___________________________________________

Tartaar van 2 soorten heilbot en rode biet

- 140g verse heilbot
- 140g gerookte heilbot
- 2 el munt, fijngesneden
- 1 el sjalot, fijngesneden
- 10g kappertjes
- bakje waterkers
- 120g gekookte rode biet
- 100g zure room
- peper

Bereiding:

Snij de 2 soorten heilbot in kleine blokjes. Vermeng die met munt, sjalot, kappertjes en de waterkers ( alles fijngesneden ! ) Meng voorzichtig en kruid met peper.

Mix de rode biet heel fijn met een staafmixer samen met de zure room.

Lepel wat bietensaus in een glaasje, schep er de vistartaar bovenop.

Smakelijk !
_____________________________________________________

Tartaar van gerookte zalm met waterkers


___________________________________________

Messinaroom

- 4 porties aan 2 pnt per portie !
- Kan op een telvrije dag !

Wat heb je nodig ?

- 500g magere plattekaas
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker ( mag/moet niet)
- 1 appel
- zoetstof

Bereiding

- Meng de plattekaas met de vanillesuiker en het eigeel.
- Voeg zoetstof toe naar smaak.
- Rasp de appel en meng deze onder de plattekaas.
- Klop het eiwit op en voeg deze voorzichtig bij het mengsel.
- Verdeel over 4 potjes en laat een uurtje opstijven in de frigo.

Smakelijk !
_________________________________________

Plattekaastaart met frambozen

Voor 8 personen ( 4 pnt per persoon )

Wat heb je nodig ?
- 500 g magere plattekaas
- 2 zakjes klop klop
- 160 ml magere melk
- 6 gelatineblaadjes
- 150 g lange vingers
- zoetstof
- 300 g frambozen
- rode vruchten ( versiering )

Bereiding
- Warm de frambozen op tot ze uit elkaar vallen.
- Week de gelatine en voeg bij de warme frambozen.
- Voeg zoetstof toe naar smaak.
- Mix de klopklop met de magere melk tot een stevige massa.
- Meng de plattekaas met de frambozen en de klopklop.
- Leg op de bodem van een springvorm wat boterpapier.
- Leg een laag lange vingers op de bodem.
- Giet hierover het mengsel en laat 4 uur opstijven in de frigo.
- Versier met verse rode vruchten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten